top of page

By Lina & 3 Energie

By Lina cítí, jak se jaro rychle blíží a tím, že se její tělo cítí oslabené po zimě a v pandemické době, cítí se frustrovaně. Mysl jede na plné obrátky, tělo by spalo a spalo. Dost kontraproduktivní... Jak povzbudit energii? Jaké použít byliny? Jak se cítit skvěle v předjaří a na jaře? A pravidlo tří maliličko porušíme...


Borůvka BLUEBERRY

Pročišťuje, od "sklepa po půdu". Pročistí celé trávicí ústrojí, moč, výsledky trávení, a díky této očistě tělo získává energii. Zajímavostí, kterou se By Lina dozvěděla na těch internetech a vlastně může to potvrdit i v praxi je, že čerstvá borůvková šťáva způsobí spíše řidší výsledky trávení a naopak sušená bobulka např. ve vývaru způsobí stavění výsledků trávení. Listoví se doporučuje na snížení hladiny cukru, posílení imunity nebo kardiovaskulárního i žilního systému či na zlepšení zraku. A obecně působí na zvýšení energie a povzbuzení.

Používá se jak plod, tak listoví a já používám i stonek. Stonek je experimentální součást k použití do odvaru a proto doporučuji držet se, z počátku a při neznalosti, starých známých plodů a lístků.

A prý by na užívání listů borůvky měly dávat pozor těhotné ženy, tak raději pozor...

Ženšen GINSENG

Tento širokospektrý léčitel z bylinné říše působí jako antioxidant a umí to i se stresem, protože působí na centrální nervovou soustavu (CNS). Už to dodá psychickou energii. Ženšen umí podpořit také tělesnou kondici, vitalitu a dobrou náladu. Ženšen patří mezi adaptogeny ( léčivé rostliny zvyšující odolnost organismu proti fyzickému/psychickému přetížení) a současně jde o celosvětový roborans (látka ke zvýšení celkové kondice), využívá se také při cukrovce a oblíben je jako afrodiziakum! Zbystřit by měly i stárnoucí ženy ( a asi také muži), doporučuje se na menopauzu. Jde o rostlinu zvyšující krevní tlak!

Užívá se kořen, který se připraví varem. Pozor na dlouhé luhování, kořen hořkne.

A jelikož jde o velmi silnou bylinu, je třeba zdůraznit, že v pití této byliny je třeba pauza po cca po měsíci.

Pozor na jeho užívání by měli dát silně nemocní lidé, kteří berou dlouhodobě léky, a další rizikové skupiny obyvatel této planety.

Ženšen má po světě několik druhů, v tomto krátkém pojednání je ženšen brán obecně. O rozdílech povypráví jiný článek, tak je na co se těšit...


Lékořice LIKORICE

By Lina si prostě oblíbila lékořici, zdá se, že je to aktuálně "její" bylinka. I lékořice umí povzbudit energii! A je sladká... O lékořici už padla zmínka několikrát v minulých článcích.

Kromě toho, že se obecně doporučuje na zvýšení energie a dokáže osladit život, zvyšuje krevní tlak, což mohou využít hlavně lidé s nízkým tlakem, a proto by si na ni měli dávat pozor lidé s vysokým tlakem. Umí také dezinfikovat a je antibakteriální. A prokrvuje...


Med, voda & detox

Med je do jisté míry zdravý a důležitý zdroj energie. Oceníme jej při fyzickém nebo psychickém vyčerpání. Jedná se o kvalitní zdroj jednoduchých cukrů, které tělo nemusí štěpit a proto jde o nejrychlejší nástup energie.

Voda je tzv. "životabudič". Dodává energii a čistí tělo. A slaná voda? To je teprve síla! Ale opět, všeho s mírou a patřičnou informovaností.

Tělesný detox je základem pro proudění energie v těle a očistou tělo připravíme na další energizující látky, které se pak mnohem lépe využijí a dodají mnohem více svých účinků.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page